Äitienpäivän tunnelma syntyy yhdessä olemisesta

Aamupala sänkyyn ja kukkakimppu mummolan portaille. Äitienpäivän kunniaksi neljä ihanaa perhebloggaajaa kertoo, kuinka heillä vietetään äitienpäivää ja miten korona vaikuttaa päivän suunnitelmiin.


Hanne Valtari, https://lahiomutsi.fi/


Lähiömutsin, eli bloggaaja Hanne Valtarin äitienpäivän tunnelma syntyy lasten täpinöinnistä ja yhdessä vietetystä ajasta. Vaikka perhe muutoin tykkää käydä ravintoloissa, niin äitienpäivää vietetään maanläheisemmissä tunnelmissa. ”Ollaan yleensä roudattu metsään tai kirsikkapuiden alle piknikviltti, ja syöty ulkosalla”, Hanne sanoo. ”Kun lapset oli pieniä, niin sehän on sellaista säätöä, että lapset möyrii mullassa ja hiekassa ja mitä kaikkea”, Hanne naurahtaa. Samoihin piknikhetkiin liittyvät kuitenkin myös kivoimmat äitienpäivämuistot: ”Kun lapset on lähteneet leikkimään siihen lähelle ja saa sen oman kahvikupin käteen, ehtii itse nauttia siitä hetkestä”, hän muistelee. Nyt lapset ovat jo isompia, ja piknikit helpompia, joskin Hanne toteaa säädön määrän olevan vakio iästä riippumatta. Välillä äitienpäivää on vietetty lasten kanssa kolmestaan, jos Hannen mies on ollut töissä. Tänäkin vuonna miehellä on äitienpäivänä töitä, mutta aamupala ehditään onneksi syödä yhdessä. Hanne ei niinkään välitä materialahjoista, vaan toivoo lapsilta äitienpäivälahjaksi kauneushoitolahierontaa. Siihen kuuluu ainakin kasvojen sivelyä vesiväripensseleillä ja hierontaa pikkuautoilla. Lapsista on hauska sutia kasvoja pensselillä, ja itse pääsee makaamaan paikoillaan ja rentoutumaan.


Tanja ja Laura, https://www.vainaitienjutut.fi/


Vain äitien jutut -blogin Tanja ja Laura kertovat äitienpäivän alkavan yleensä rauhallisissa merkeissä. Kumpikin saa nukkua normaalia pidempään perheiden valmistellessa äitienpäivän erikoisaamupalan. ”Nyt on ensimmäinen äitienpäiväni kahden lapsen äitinä, joten minua herättämässä on kaksi aikamoista huliviliä”, Tanja kertoo. Lahjojen avaamisen jälkeen heidän päivänsä jatkuu tavallisesti yhdessä ulkoillen ja päivästä nauttien. Lauran perhe puolestaan juhlistaa äitienpäivää usein yhdessä isovanhempien kanssa, jotka molemmat asuvat onneksi lähellä. Tänä vuonna perinteitä täytyy tosin hieman muokata. ”Todennäköisesti viemme muistamiset oven taakse ja toivotamme hyvää äitienpäivää rappukäytävässä”, Laura sanoo. Muutoin äitienpäivän vietto voi jatkua normaalisti. Molempien mielestä parasta omassa perheessä on yhdessä tekeminen. ”Meille on mieheni kanssa ollut alusta alkaen tärkeää ottaa lapset mukaan kaikkeen, ihan niihin tavallisiinkin arkiaskareisiin ja esikoinen onkin esimerkiksi aktiivinen kokkaamaan ruokia meidän kanssamme”, Laura kertoo, ja jatkaa esikoisen olevan aina valmis myös retkeilyyn ja lautapeleihin. Myös Tanjan perhe pitää retkeilystä, ja eväsretket ovat olleet mieluista ajanvietettä erityisesti nyt korona-aikana. ”Ehkä ihanin äitienpäivämuistoni liittyy ensimmäiseen äitienpäivääni kaksi vuotta sitten. Sen myötä äitienpäivät saivat aivan uudenlaisen merkityksen itselleni”, Tanja kertoo. Lauran mielestä jokainen vietetty äitienpäivä on ollut omalaatuinen, mutta lasten tekemät lahjat ovat liikuttavia, ja tuovat helposti jopa kyynelen silmäkulmaan.

Desiré Nyman, https://www.kaksplus.fi/blogit/desirenyman/


Lapsiperhearjesta, suomenruotsalaisuudesta ja parisuhteesta kirjoittavan Desiré Nymanin äitienpäivä alkaa myös melko perinteisellä tavalla. Mies poimii valkovuokkoja ja keittää kahvia, yrittäen selvitä puuhasta ilman että päivänsankari herää. Sitten puuhaillaan perheen kanssa ja valmistetaan ruokaa yhdessä. ”Yleensä vierailemme mommon ja famon luona. Tänä vuonna emme sitä tee, koska molemmat kuuluvat riskiryhmään”, Desiré sanoo. Nyt lahjat on tarkoitus viedä portaille ja vilkuttaa isovanhemmille ikkunasta. Erityisen lämpimiä muistoja liittyy Desirén toiseen äitienpäivään, kun perheen esikoinen Belle oli 1-vuotias. ”Mieheni toi kahvia sänkyyn ja Belle oli poiminut valkovuokkoja. Tosin hän ei kyllä halunnut antaa minulle kukkakimppua, vaan halusi itse varjella niitä”, Desiré kertoo. ”Siitä saimme hyvät naurut.”

Tänä vuonna äitienpäivää juhlitaan jo kahden lapsen voimin. Omassa perheessä parasta ovat ihan tavalliset, arkiset hetket. ”Rakastan meidän arkea, vaikka se ei kovin ihmeellinen olekaan”, Desiré sanoo. ”Iltaisin tehdään ruokaa yhdessä, Belle seisoo jakkaran päällä ja Mytte on menossa mukana kantoliinassa. Samalla vaihdellaan päivän kuulumiset. Sellaiset pienet hetket tuntuvat arjen luksukselta”, hän jatkaa. ”Otamme monesti aivan liian paljon paineita äitiydestä, joten tämä on se päivä vuodesta kun saamme olla ylpeitä itsestämme, ihan luvan kanssa”, Desiré sanoo, ja toivottaa kaikille äideille hyvää äitienpäivää.