top of page

100 tekemisideaa lasten kanssa koronan ajalle

Nappaa tästä vinkit lasten kanssa puuhailuun, jos omat ideat alkavat ties kuinka monennen koronapäivän jälkeen huveta. Listalta löydät ideoita kaikille taaperosta koululaiseen, ja niitä voi soveltaa vapaasti omalle perheelle sopiviksi.


 1. Lukekaa kirjaa ääneen. Toimii myös isompien lasten kanssa, kun valitsee kirjan oikein.

 2. Bongatkaa yhdessä kevään merkkejä. Näittekö jo leskenlehden? Entä onko tuossa kevään ensimmäinen muurahainen?

 3. Etsikää YouTubesta hauska jumppa, ja tehkää se yhdessä.

 4. Ihailkaa eläimiä eläintarhan virtuaalikierroksella. Esimerkiksi Korkeasaaren eläintarhan sivuilta löytyy livekamerat monelle eläimelle: https://www.korkeasaari.fi/ajankohtaista/livestream/#c101a23e ja jos ne alkavat kyllästyttää, San Diegon eläintarhan sivuilla voi ihailla muun muassa pingviinejä, tiikeriä ja apinoita: https://zoo.sandiegozoo.org/live-cams

 5. Keksikää yhdessä tarina, ja kirjoittakaa tai äänittäkää se muistiin.

 6. Poimikaa kimppu pajunoksia tai kukkia kotia koristamaan.

 7. Istuttakaa helppohoitoinen kasvi, ja seuratkaa sen kasvua.

 8. Ota lapsi mukaan ruoanlaittoon. Pienikin auttaa mielellään niissä asioissa missä osaa, ja isomman kanssa voidaan vaikka suunnitella yhdessä kokonainen menu.

 9. Perustakaa kampaamo, ja voitte olla asiakkaina vuorotellen.

 10. Kaivakaa lapsen lempilaulujen sanat esiin, ja laulakaa yhdessä.

 11. Puhaltakaa saippuakuplia.

 12. Piiloleikki on aina hyvä idea ja onnistuu vaikka kahdestaankin.

 13. Leipokaa muffinsseja tai muuta lapsen lempiherkkua. Pienenkin lapsen voi ottaa mukaan leivontaan, kun mittaa ainekset valmiiksi eri kulhoihin.

 14. Tehkää ulkoa löytyvistä tarvikkeista pienoispuutarha lasipurkkiin.

 15. Nyt jos koskaan on hyvä kaivaa ulkoleikkivälineet varastosta, ja pelata perheen kesken esimerkiksi jalkapalloa tai frisbeegolfia.

 16. Piirtäkää yhdessä perhepotretti.

 17. Lattia on laavaa: kuinka pitkään voitte vältellä lattialle astumista? Miten päästään liikkumaan esimerkiksi olkkarista keittiöön?

 18. Rakentakaa hiekkalinna.

 19. Leipokaa pullaa. Pullataikinasta voi muotoilla vaikka mitä hauskaa. Saatteko tehtyä esimerkiksi nallen tai kotilon? Vaihtoehtoisesti lapselle voi myös antaa vapaat kädet oman taikinapalansa suhteen. Mikään ei ole parempaa kuin itse tehty pulla!

 20. Pitäkää naamiaiset! Kotona olemistakin saa juhlia.

 21. Lähtekää kotimatkalle. Muutama aiheeseen sopiva rekvisiitta, ruokaa ja musiikkia, niin pääsette jo lomatunnelmaan. Voitte opetella yhdessä muutaman sanan kyseisellä kielellä, jos haluatte.

 22. Menkää metsäretkelle.

 23. Kaiva muistisi kätköistä kivoimmat askarteluideat, ja toteuttakaa ne yhdessä. Ehkä voisitte koristella kukkaruukut tai tehdä keväisiä koristeita ikkunaan ripustettavaksi?

 24. Satujooga tai meditaatio - näitä löytyy esimerkiksi YouTubesta paljon.

 25. Tehkää taikataikinasta eläimiä tai muuta hauskaa. Myöhemmin kuivuneet hahmot voi myös maalata.

 26. Järjestäkää kotikahvila tai -ravintola. Voitte tehdä hienon menun esimerkiksi illallista varten, tai rakentaa suloisen herkkuvitriinin välipalalle.

 27. Kerätkää ulkoa keväisiä aarteita: erilaisia kukkia, kauniita kiviä ja muuta lapsen mielestä hauskaa. Myöhemmin kerätyistä aarteista voi vaikka askarrella jotakin.

 28. Äänittäkää oma äänikirja jostakin kotoa löytyvästä kirjasta. Isommilla lapsilla voi olla omat vuorosanat, ja pienempi voi esimerkiksi matkia kirjassa olevia eläinhahmoja, tai muuta vastaavaa.

 29. Koristelkaa kevätkeksejä. Tomusokerikuorrutteen voi maustaa vaikka sitruunalla ja värjätä elintarvikeväreillä, niin saatte pirteitä kevään sävyjä.

 30. Askarrelkaa tyhjistä wp-paperin hylsyistä hahmoja.

 31. Harrastakaa pilvibongausta, ja yrittäkää keksiä mitä muotoa tai eläintä mikäkin pilvi muistuttaa.

 32. Maalatkaa vesiväreillä vaikka keväinen kukkamaisema.

 33. Askarrelkaa pinjata tyhjästä muropaketista ja silkkipaperista.

 34. Puhaltakaa kasa ilmapalloja, ja yrittäkää pitää ne ilmassa.

 35. Anna lapsen stailata sinut.

 36. Mistä lapsesi pitää? Moniin suosittuihin satuihin löytyy paljon oheismateriaalia netistä. Miten olisi vaikka Harry Potter tai My Little Pony -teemainen puuhailta? Isomman kanssa voi askarrella jotakin uutta, ja pienemmälle puolestaan voi tulostaa vaikka teemaan liittyviä värityskuvia.

 37. Perunanpainantaa! Tätä voi harrastaa askartelumaaleillakin, mutta jos tarvikkeita löytyy, voitte kuvioida vaikka T-paidan tai kangaskassin.

 38. Pitäkää lapsi päättää -päivä. Anna lapsen suunnitella päivän ohjelma juuri niin kuin hän haluaa.

 39. Järjestä aarteenmetsästys, jossa voisi olla esimerkiksi lapsen leluja tai muuta hauskaa piilotettuna. Onnistuu sekä sisällä että ulkona.

 40. Kuvatkaa oma lyhytelokuva.

 41. Tehkää oma unelmataulu liimaamalla inspiroivia kuvia pahville. Pienelle kuvat voi leikata valmiiksi.

 42. Rakentakaa tyynyistä ja vilteistä maja.

 43. Majan voi rakentaa myös ulos lankunpätkistä tai oksista, jos käytössä on omaa pihaa. Myöhemmin majaa voi käyttää vaikka mihin hauskoihin leikkeihin.

 44. Tehkää itse limaa.

 45. Lähtekää piknikille takapihalle tai lähimetsään.

 46. Pitäkää barbien tai nukkejen muotinäytös. Jos haluatte panostaa, voitte tehdä näytöksen vaatteet itse vaikkapa silkkipaperista ja lahjanauhoista tai kankaanpaloista.

 47. Isomman lapsen kanssa voi järjestää kuvakisan. Laatikaa lista kuvauskohteista ympäri taloa tai kotipihaa ja lähtekää kuvakierrokselle.

 48. Askarrelkaa paperinukkeja. Nuket voi vaikka tulostaa netistä, ja vaatteet piirtää ja koristella itse.

 49. Järjestäkää hiekkakakkukahvila leikkimökin kuistille tai hiekkalaatikon reunalle.

 50. Askarrelkaa postikortti mummolaan tai kaverille.

 51. Tai kirjoittakaa kirje mummolaan.

 52. Löytyykö kotoa kasvomaaleja? Maalaa lapsille hauskat kasvomaalaukset. Miten olisi vaikka tiikeri tai perhonen?

 53. Pizzaperjantai! Tehkää monta pizzapohjaa, ja anna lapsen itse valita täytteet omaansa.

 54. Pystyttäkää teltta takapihalle, ja viettäkää yö telttaillen! Takapihan puutteessa myös olohuoneretkeily voi olla hauskaa.

 55. Tehkää itse mehujäätä.

 56. Lennokkikisa: askarrelkaa hienot paperilennokit, ja anna lasten koristella omansa juuri niin kuin haluavat. Lennokkien lennättämisestä riittää iloa pitkäksi aikaa.

 57. Anna oikeaa ruokaa leikkeihin. Ehkä välipalan voisi tällä kertaa syödä kotileikin yhteydessä, ja kattaa lastenhuoneeseen hieman mehua ja keksejä. Nämä kahvikutsut jäävät varmasti lapsen mieleen.

 58. Piirtäkää sukupuu.

 59. Käykää pyöräretkellä.

 60. Rakentakaa korttitalo, tai korkea legotorni.

 61. Katsokaa yhdessä vanhoja valokuvia. Löytyykö äidin tai isän nuoruuskuvia, tai ehkä kuvia lapsen vauva-ajoilta?

 62. Tehkää aikakapseli. Sinne voi laittaa valokuvia, kirjoittaa kirjeen tai laittaa vaikka muutaman kivan esineen.

 63. Ottakaa perhepotretti – tai monta jos lapsi viihtyy kameran edessä.

 64. Pitäkää perheen kesken kykykilpailu! Laulua, näyttelemistä, mitä vain.

 65. Tehkää yhdessä palapeli. Isompien lasten kanssa voi ostaa oikeasti haastavan palapelin ja jatkaa sitä monena iltana, pienemmille riittää helpompikin versio.

 66. Opetelkaa yhdessä uutta. Mistä lapsesi on kiinnostunut? Nyt on hyvin aikaa perehtyä vaikka avaruuteen tai vieraiden kielten saloihin.

 67. Käykää virtuaalimuseossa. Moneen suomalaiseen ja ulkomaalaiseen museoon pääsee nyt ilmaiseksi virtuaalikierrokselle. Miltä kuulostaisi vaikka Luonnontieteellinen museo tai Suomen ilmavoimamuseo? https://museot.fi/vieraile-virtuaalimuseoissa

 68. Tehkää pantomiimiesityksiä.

 69. Sisätemppurata. Tee maalarinteipistä tai narunpätkistä esterata, jonka yli ja ali pitää pujotella. Välissä voi olla vaikkapa suora tasapainoviiva tai hyppy viivalta toiselle, ja sitten taas pujottelua.

 70. Naamioilta. Tulostakaa tai piirtäkää itse naamioiden pohjat, ja koristelkaa jokaiselle omat hienot naamiot.

 71. Rakentakaa herkkutalo. Siis vähän kuin piparitalo, mutta materiaalina voi käyttää mitä tahansa muitakin keksejä, suklaalevyjä, tai mitä ikinä haluattekin.

 72. Voisiko junaradan rakentaa tällä kertaa johonkin jännittävään paikkaan? Vaikka olohuoneen sohvalle tai kiertämään keittiön pöytää?

 73. Soittakaa videopuhelu kavereille. Taaperokin viihtyy päiväkotikaverien kanssa hassutellen, kun vanhempi laittaa videopuhelun päälle. Videopuheluita voi soitella ainakin WhatsApissa, Google Hangoutsissa ja Discordissa.

 74. Ottakaa kiikarit tai suurennuslasi mukaan metsäretkelle.

 75. Pitäkää yhdessä koronapäiväkirjaa. Sitä voi olla mielenkiintoista lukea myöhemmin! Päiväkirjaa voi pitää kirjoittamalla, piirtämällä, videoimalla, äänittämällä, valokuvaamalla, ihan mikä teistä tuntuu hauskimmalta.

 76. Aarre jääpalan sisässä. Jäädytä pieniä leluja tai muuta hauskaa jääpalan sisään, ja anna lapsen toimia arkeologina ja kaivaa lelut ulos.

 77. Perustakaa kotiin kauppa, kioski, sairaala, eläintarha tai mikä vain, mikä saa lapsen mielikuvituksen syttymään. Vielä jännittävämmäksi leikin voi tehdä ottamalla mukaan muutamia hauskoja rekvisiittoja, kuten pari karkkipatukkaa kauppaan tai pääsyliput ja rannekkeet huvipuistoon.

 78. Vesisota kylpyhuoneessa tai lämpimänä päivänä ulkona. Aseina voi käyttää vaikkapa vesipyssyjä tai vesi-ilmapalloja.

 79. Lojuuko kotona tyhjiä pahvilaatikoita? Niistä saa askarreltua vaikka mitä! Nukketeatterin näyttämön, TV:n (josta lapsi voi lukea vaikka uutiset) tai vaikkapa avaruusraketin.

 80. Tehkää virtuaalireissu Disney Worldiin! Tällä YouTube -kanavalla pääsette seikkailemaan Disney-maailmassa virtuaalisesti: https://www.youtube.com/channel/UCYyJUEtYv-ZW7BgjhP3UbTg

 81. Olkaa sokkomaistelua. Anna lapsen tunnistaa erilaisia makuja silmät sidottuina. Jos lapsia on useampi, tästä voi tehdä vaikka pienen kilpailun!

 82. Ryhtykää kriitikoiksi. Arvioikaa porukalla vaikka uutuusjätskit tai perheen lempimusiikit.

 83. Tehkää yllätyskori lähellä asuville isovanhemmille tai naapurin tutulle vanhukselle. Lapsen kanssa koriin voi askarrella kortin, leipoa herkkuja tai ideoida yhdessä muuta hauskaa.

 84. Muistele oman lapsuutesi leikkejä. Kymmenen tikkua laudalla, penkkis, peili… Muistuta säännöt itsellesi ja opeta sitten lapsillekin oman lapsuutesi helmet.

 85. Voisitteko askarrella yhdessä vaikka pedin pehmokissalle tai vaatteita tai muita tarvikkeita nukelle?

 86. Pukuleikit ovat hauskoja! Ottakaa käyttöön juhlamekot, kaapeista löytyvät asusteet ja mitä hullunkurisiin asuihin nyt tarvitseekin.

 87. Pukuleikkeihin voi lisätä vielä kuvaussession: poseeratkaa aina uusissa asuissa kameralle. Tai jos pukuleikit eivät innosta, voi kuvia ottaa myös muuten vain.

 88. Rakentakaa jättimäinen autokaupunki, jossa huristella pikkuautoilla. Apuna voi käyttää vaikka maalarinteippiä teiden tekemiseen, maitotölkkejä tai pieniä pahvirasioita taloihin, ja muuta rekvisiittaa tarpeen mukaan. Halutessaan autokaupungista riittää puuhaa useammalle päivälle, jos tekee kaiken siihen itse.

 89. Lähtekää sadekävelylle. Kuravaatteet niskaan, kumisaappaat jalkaan ja menoksi. Kulkureitti kylpyhuoneeseen kannattaa vuorata etukäteen vaikka sanomalehdillä, jos ohjelmaan kuuluu paljon lätäkköhyppelyä.

 90. Mielikuvamatka: Laita lapsi makaamaan selälleen silmät kiinni, ja kuvaile yksityiskohtaisesti jotakin tilannetta tai maisemaa käyttäen kaikkia aisteja. Voit hakea inspiraatiota esimerkiksi googlaamalla kauniita maisemia, ja kerro sitten lapselle mitä kuvassa näkyy. Mielikuvamatkan voi aloittaa vaikka näin: ”Kävelet rannalla. Varpaidesi alla tuntuu pehmeä hiekka, ja näet sen jatkuvan silmänkantamattomiin. Tuuli tuo mereltä suolaisen tuoksun, ja näet miten aallot lyövät rantaan…”

 91. Seuratkaa ikkunasta ulkomaailmaa: näkyykö teille ehkä lintuja tai muita pikkueläimiä, tai onko ikkunan alla ehkä autotie? Ihmetelkää maisemaa yhdessä.

 92. Onko lähialueella jokin hieno luontokohde? Lähtekää sinne seikkailuretkelle.

 93. Ottakaa leikkeihin inspiraatiota viimeisimmästä lastenohjelmasta tai kirjasta, jonka luitte.

 94. Satutaide: Lue kirjaa tai laita äänikirja kuulumaan, ja pyydä lapsia maalaamaan tarinaan liittyviä kuvia.

 95. Rakentakaa maalatuista kuvista tai muista taideteoksista taidenäyttely. Ehkä voitte vierailla näyttelyssä yhdessä ja tutustua eri tuotoksiin kunnolla? Tai ehkä näyttely voisi olla pystyssä koko viikon?

 96. Tehkää kylpyhetkestä astetta hauskempi: kasvonaamioita isommille ja kylpypommi tai kylpyleluja mukaan taaperon kylpyammeeseen.

 97. Kuivatkaa kevään kukkia ja muita kasveja, ja käyttäkää niitä myöhemmin vaikka askarteluun!

 98. Tehkää maailmataulu. Tutustukaa yhdessä eri maihin, tai pohtikaa mitä tiedätte jo valmiiksi. Piirtäkää sitten isolle paperille eri maihin liittyviä asioita. Mikä kuvastaisi Suomea? Entäpä Ranskaa tai Malesiaa? Halutessanne voitte käyttää pohjana jotakin maailmankarttaa, tai piirtää asiat iloisesti sikin sokin.

 99. Askarrelkaa keväisiä koristeita, kuten kranssi ulko-oveen tai pastellinsävyinen taulu seinälle.

 100. Tehkää yhteinen ämpärilista. Saatat yllättyä miten kivoja ideoita lapsilta löytyy. Ämpärilistaan voi palata moneen kertaan myöhemminkin.
bottom of page