DIY: Kesäistä kukkaloistoa kotiisi!Nyt saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla: kivaa yhdessä tekemistä, ja sympaattisia lasten askartelemia kukkakoristeita kotisi koristeeksi! Tämän askartelun parissa voi viettää tovin jos toisenkin esimerkiksi keskipäivän kuumimman paahteen aikaan. Näillä helteillä auringonpaahteessa touhuaminen ei välttämättä vedä erityisemmin puoleensa päivän kuumimpina tunteina, joten on hyvä että takataskussa on idea tai pari näiden hetkien ajanvietteeksi.


Yksi kukka-askartelun hyvistä puolista on sen vaatimattomuus tarvikkeita ajatellen. Ohjetta voi soveltaa lähes määrättömissä määrin sen mukaan, mitä nurkistasi sattuu löytymään. Kunhan onnistut haalimaan kokoon sakset, liimaa ja grillitikkuja, jonkinlaista paperia ja ehkä jonkinlaisia värityskapineita maaleista vahaliituihin, pääset jo pitkälle. Grillitikutkaan eivät ole välttämättömiä, vaikka niistä saakin kivoja varrellisia kukkasia aikaan. Voit kuitenkin korvata ne esimerkiksi pitkähköllä langanpätkällä, ja askarrella kukka-asetelman tai leikkokukkien sijaan esimerkiksi koristeellisen kukkaisnauhan! Kuten sanottu, ohjetta voi soveltaa lähes loputtomasti.


Paperina voi käyttää esimerkiksi värillisiä papereita, tulostuspaperia, kartonkia tai vaikka värikkäitä sanomalehti- tai aikakauslehtileikkeitä. Jutun juju piileekin väreissä. Ellei niitä valitsemassasi paperissa valmiiksi ole, tai ainakaan riittävissä määrin, tarvitset maaleja. Tässä voit jälleen käyttää käytännössä millaisia maaleja kotoa vain sattuu löytymään. Vesivärejä, sormivärejä, miksei vaikka puuvärejä tai vahaliitujakin! Tässä on käytetty sekä perinteistä tulostuspaperia että sanomalehtipaperia, jotka on maalattu vesiväreillä oman maun mukaan.


  1. Etsi lehdistä värikkäitä sivuja käyttöösi, valitse kivoimman värinen kartonki tai maalaa tai väritä mikä hyvänsä paperi haluamallasi värillä. Tässä voi käyttää mielikuvitusta ja tehdä halutessaan vaikka villejä kuvioita kukkasiinsa! Leikkaa paperista suunnilleen saman kokoisia palasia, kukkasi muodosta riippuen esimerkiksi neliöitä tai suorakulmioita.

  2. Levitä ohut nauha liimaa keskelle paperinpalaa, ja aseta grillitikku sen päälle.

  3. Levitä liimaa grillitikun päälle, ja ohuesti koko paperille. Paina toinen paperinpala aiemman päälle "nurjat puolet vastakkain". Anna kuivua pieni hetki, leikkaaminen on siten helpompaa ja siistimpää! Täysin kuivaksi saakka liimaa ei tarvitse odotella.

  4. Piirrä halutessasi kukan tai lehden muoto paperille, tai leikkaa vapaalla kädellä haluamasi muoto irti.

Kas noin, kukkasesi on valmis! Ja ei kun uuden kimppuun.


Kukat voi "istuttaa" esimerkiksi astiaan, jonka pohjalla on hiekkaa, tai laittaa vaikka leikkokukiksi vaasiin kotia somistamaan. Nämä taipuvat myös vaikka kakun koristeeksi tai kattauksen koristeeksi, ja voipa kukkasia hyödyntää myös esimerkiksi kirjanmerkkeinä - tai mihin ikinä keksittekään! Hieman leikkiturvallisempia kukista tekee, jos grillitikuista taittaa tai leikkaa terävän kärjen pois.