top of page

Näillä vinkeillä saat parempia valokuvia lapsistasi

Päivitetty: 25. toukok. 2020

Haluaisitko taltioida lasten suloiset leikit ja perheen yhteiset retket entistä paremmin valokuviin? Valokuvaaja Elli Keski-Loppi kertoo parhaat vinkkinsä, joilla lapsista saa upeita kuvia kotioloissa ja vaikka tavallisella puhelimella.

Kuva: Elli Keski-Loppi / ellikeskiloppi.fi


Hyvinkääläinen valokuvaaja Elli Keski-Loppi on kuvannut lapsia ja perheitä työkseen jo neljä vuotta. Matkan varrelle on mahtunut monta oppia ja oivallusta lasten kuvaamisesta. Vaikka ammattikuvaajalla on erilaisia ässiä hihassaan aina taikatempuista lähtien, toimii moni neuvo myös ihan tavallisen arjen keskellä.


Elli jakaakin nyt viisi hyväksi havaitsemaansa vinkkiä lasten kuvaamiseen. Ennen kuvaamisen aloittamista kannattaa kuitenkin muistaa yksi neuvo: ”Varsinkin jos kuvaa puhelimella, niin ennen kuin aloittaa kuvaamisen, pitäisi puhdistaa puhelimen linssi!”, Elli muistuttaa.


1. Parhaat kuvat syntyvät luonnonvalossa


Tärkein yksittäinen tekijä valokuvien onnistumisen kannalta on hyvä valaistus. ”Kuvata kannattaa valoisaan aikaan ja ikkunan lähellä, ja sulkea sisällä olevat valot”, Elli sanoo. ”Siitä tulee kaikkein paras kuvausympäristö.”


Aina luonnonvalossa kuvaaminen ei tietenkään onnistu, mutta päivänvalo kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. Ikkunan ääressä kuvatessa on kuitenkin hyvä muistaa, että vastavalon kanssa kohde jää helposti liian tummaksi ja tausta kirkkaaksi. Kannattaa siis kuvata ikkunan ääressä, mutta esimerkiksi niin että valo tulee kuvaan sivulta. Ei suoraan lapsen takaa.


2. Lasten kuvaaminen tapahtuu leikin ja innostuksen kautta


”Suurin haaste on saada lapsi keskittymään johonkin asiaan kuvauksen ajaksi”, Elli toteaa. Varsinkin jos lapsia on useampi, voi yksi olla kiinnostunut aivan eri asiasta kuin toinen. Käskeminen ei kuitenkaan valokuvaustilanteeseen sovi. ”Kaikki tapahtuu aina leikin kautta, ja tärkein on aina se innostaminen”, hän sanoo. Esimerkiksi tuolille kiipeämisestä voi tehdä kiinnostavaa kyselemällä lapselta, pääseeköhän tämä kipuamaan tuolille itse, vai onko tuoli ehkä liian korkea.


3. Arkikuvissa vanhemmalla on tarkkailijan rooli, potrettikuvia voi suunnitella enemmän


Tavalliset arkikuvat onnistuvat yleensä parhaiten, kun antaa lapsen puuhailla omiaan. Elli suosittelee vanhempaa pysymään tarkkailijan roolissa ja kuvaamaa juuri sitä mitä lapsi nyt sitten sattuukin tekemään.


Potrettikuvia voi suunnitella vähän enemmän, mutta niissäkin lapsen huomio kannattaa suunnata johonkin tiettyyn asiaan. Elli on huomannut tehokkaimmaksi yhden lelun tai jonkin valitun asian tekemisen, muutoin lasten huomio helposti herpaantuu. ”Siinä ehkä vähän ylivirittyy siihen tilanteeseen, jos on saippuakuplia ja nalleja ja kaikkea. Eli yksi leikki kerrallaan”, hän toteaa.


Saippuakuplat, ilmapallot ja höyhenet vangitsevat lapsen mielenkiinnon useimmiten hyvin. Kuvaajan kikkakolmosia ovat myös erilaiset taikatemput. Pääasia kuitenkin on, että lapselle löytyy jotakin kiinnostavaa tekemistä tai seurattavaa kuvaan, jotta tämä jaksaa pysyä paikoillaan. Sisaruksia kannattaa innostaa yhteiseen tekemiseen tai leikkiin, jos haluaa heistä yhteisiä kuvia.


4. Kannattaa uskaltautua tarpeeksi lähelle


”Paljon näkee kuvia arkisista tilanteista. Ne on monesti otettu tosi kaukaa ja lapsi jää aika pieneksi”, Elli toteaa. Kuvatessa kannattaisikin uskaltaa mennä ihan lähelle. Lapsen piirteet ja leikin tunnelman saa silloin vangittua kuviin paljon paremmin.

Arkisissa tilanteissa lähikuvilla on myös toinen hyvä puoli: Olohuoneen pyykkivuoret ja lastenhuoneen lelukaaos katoavat kummasti (ainakin kuvista), kun uskaltaa kuvata tarpeeksi läheltä.


5. Lapsen voi ottaa mukaan suunnitteluun


”Lapsen kanssa voi keskustella, että minkälaisen kuvan hän haluaisi. Mitä siinä kuvassa olisi ja minkälaiset vaatteet hänellä olisi”, Elli sanoo. Kuvauksen miettiminen yhdessä tuo siihen mukaan lapsen omaa näkökulmaa.


Lapsen kanssa voi suunnitella myös muita kuvaustuokioita. ”Yksi hirveän kiva idea voisi olla, että suunnittelee lapsen kanssa lapsen lelun kuvauksen”, Elli pohtii. Lelukuvauksen jälkeen lapsi saattaa kiinnostua ihan eri tavalla myös itse kuvattavana olemisesta.bottom of page