Vinkkejä etätyön ja perhe-elämän yhdistämiseen

Etätyön ja perhe-elämän yhdistämiseen on yhtä monta erilaista ratkaisua kuin on perheitäkin. Tilanne on kuitenkin monissa perheissä haastava, kun koko perheen arkirytmi on heittänyt kerralla kuperkeikkaa. Kokosimme muutamia vinkkejä, joiden avulla etätyö lapsiperhearjen keskellä onnistuu hieman paremmin.


Rutiinit tuovat lapselle turvallisuudentunnetta ja auttavat hahmottamaan mitä milloinkin tapahtuu. Myös meille aikuisille rutiinit tuovat rytmiä elämään, ja esimerkiksi etätyön tekeminen on helpompaa jos nousee ja ruokailee joka päivä samaan aikaan. Lapsille tapahtumien toistuminen tietyn rakenteen mukaan joka päivä on vieläkin tärkeämpää, sillä he eivät hahmota aikaa vielä aikuisen lailla (Kanninen, K. & Sigfrids, A. 2012. Tunne minut! Turva ja tunteet lapsen silmin). Vaikka töiden ja lastenhoidon yhdistäminen on useimmille vain väliaikainen ratkaisu, kannattaa arjen sujuvoittamiseksi luoda omat rutiinit myös tähän.


Moni vanhempi on jakanut sosiaalisessa mediassa kuvia tekemistään lukujärjestyksistä tai kuvakorteista, joiden avulla aikataulutetaan koko perheen askareet. Lukujärjestys ei maagisesti takaa työrauhaa, mutta se auttaa lasta hahmottamaan ajan kulumista. Taaperollekin voi selittää, että kun äidin tai isän nimen kohdalla on tietokoneen kuva, se tarkoittaa että vanhemman pitää tehdä töitä. Lapsella lukujärjestyksessä voi samanaikaisesti olla jotakin mielekästä tekemistä, ja seuraavana listalla vaikka yhteinen ruokailu- tai lukuhetki. Erityisesti pienten lasten kanssa yhteisiä taukoja on hyvä pitää usein.


Lapselle puuhaa töiden ajaksi


Isommat lapset viihtyvät helpommin omillaan, mutta pienemmälle uusi tilanne voi olla erikoinen. Pieni kaipaa usein aikuista leikkikaverikseen, eikä työnteon konsepti ole vielä ihan hallussa. Työrauha löytyy hieman varmemmin, jos miettii lapselle etukäteen hauskaa tekemistä. Tunnet itse lapsesi parhaiten ja tiedät, minkä parissa hän viihtyy.


Ehkä kaapista voisi kaivaa muovailuvahan, tai pyytää rakentamaan eläintarhan legoista? Erilaisista äänikirjasovelluksista löytyy paljon kuunneltavaa lapselle tai vaihtoehtoisesti voit halutessasi vaikkapa äänittää yhteiset satuhetket puhelimeesi. Pikkuhiljaa äänitteistä kasvaa kokonainen oma äänikirjasto, jonka jokaiseen satuun löytyy sopiva kuvakirja kotoa.


Tärkeimmät työtehtävät kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajoittaa niille hetkille, kun lapsi nukkuu tai on muuten keskittynyt leikkeihinsä. Jos et ole perheen ainoa kotoa työskentelevä aikuinen, kannattaa lastenhoidossa vuorotella niin että molemmilla on keskittymisrauha etäpalaverin tai muun erityistä keskittymistä vaativan työsuorituksen aikana. Esimerkiksi Zildren-palvelusta voi tilata myös online-lastenhoitajan, jonka kanssa lapsi voi videoyhteyden välityksellä vaikka jumpata tai askarrella sillä aikaa kun vanhempi keskittyy työhönsä.


Vanhempi ei ole koululaisen opettaja


Kouluikäinen lapsi viihtyy jo taaperoa paremmin itsekseen, mutta tavallista itsenäisempi koulunkäynti ja jatkuva kotona oleminen käyvät myös isomman lapsen hermoille. Koululaisen kotipäivät kannattaa järjestää mahdollisuuksien mukaan samaan tapaan kuin koulussa, jotta opiskelurutiinit pysyvät yllä. Välitunneilla voi käydä pienellä happihyppelyllä pihalla, tai puuhata hetken jotain kivaa sisällä.


Koululaisen kanssa voidaan jo sopia yhdessä säännöistä, milloin ja miten vanhemman työntekoa saa häiritä. Tärkeän asian voi kirjoittaa vaikka lapulle, tai kirjata lukujärjestykseen tauot jolloin vanhempi on koululaisen apuna. Lapsi malttaa odottaa paremmin, jos tietää että kysymykseen on tulossa vastaus ihan pian.


Vanhemman on myös hyvä muistaa, että opettaja on edelleen vastuussa lapsen oppimisesta. Joustoa varmasti tarvitaan, ja lasta saattaa joutua patistelemaan koulutehtävien ääreen. Sinun ei kuitenkaan tarvitse osata lapsen oppiaineita yhtään sen paremmin kuin ennenkään, vaan pulmatilanteissa ottaa rohkeasti yhteyttä opettajaan. Hän neuvoo lasta haastavissa tehtävissä.


Armollisuus itseä ja lasta kohtaan


Olemme kaikki uuden edessä, ja on selvää, että korona on tuonut erilaisia haasteita meistä jokaisen elämään. Etätyö ja lastenhoito ovat käytännössä kaksi täysipäiväistä työtä, eikä ole realistista olettaa pystyvänsä samoihin tuloksiin kuin tavallisesti. Tässä tilanteessa on ihan ok laskea rimaa, ja olla armollinen itselleen ja lapselle. Samassa tilanteessa on nyt moni muukin vanhempi.